Zakon o fiskalizaciji propisuje da svaki gotovinski račun ili račun kreditne kartice izdat u Srbiji mora biti fiskalizovan u realnom vremenu. Podatke o fakturisanju treba poslati Poreskoj upravi koja prima podatke o izdatim fiskalnim računima.

Šta je fiskalizacija?

Fiskalizacija je način evidentiranja prometa roba i usluga, koji se vrši preko posebnih ¸elektronskih fiskalnih uređaja i obavezan je za preduzeća koja imaju „kontakt“ sa fizičkim licima (osim izuzetaka definisanih zakonom).

Za svaku web prodavnicu potrebno je nabaviti odgovarajuće fiskalne uređaje koji treba da sadrže softver i procesore prethodno odobrene od Poreske uprave.
Naš softver za fakturisanje Eurofaktura je u potpunosti prilagođen srpskom zakonodavstvu i odobren od Poreske uprave u Srbiji.

U nastavku teksta pokušaćemo da vam što jednostavnije objasnimo kako da na najjednostavniji način pokrenete fiskalizaciju u vašoj web prodavnici.

Odakle početi ?

Obaveza obveznika fiskalizacije je da se prijavi Poreskoj upravi, da elektronskim putem dostave podatke o poslovnom prostoru radi generisanja jedinstvene oznake, kako bi mogli da započnu proces e-fiskalizacije.
Podnošenje prijave za izdavanje bezbednosnog elementa (digitalni sertifikat)

Prijava se podnosi preko preko Službe elektronske fiskalizacije (ESF)
Nakon generisanja podataka i izrade bezbednosnog elementa, ovlašćeno lice dobija bezbednosni element u vidu pdf formata.

Detaljnije o prijavi I koracima za izdavanje bezbednosnog sertifikata mozete pronaci na sajtu: http://budiefiskalizovan.gov.rs

Koraci u našem softveru

Samo u nekoliko koraka…

1. Potrebno je registrovati se, to možete uraditi: https://eurofaktura.rs/rrs/SignUp
2.Nakon registracije, potrebno je izvršiti određena podešavanja.
Počnite sa definisanjem poslovne jedinice. Podešavanja/Postavke preduzeća/Poslovne jedinice“ Novu poslovnu jedinicu možemo definisati klikom na dugme „Dodaj novu poslovnu jedinicu“

3
. U slučaju internet prodaje/web shop-a, bezbednosni element je preuzet u vidu datoteke digitalnog sertifikata, koju je potrebno uvesti u program.
To možete uraditi kroz meni: Podešavanja/Postavke preduzeća/Digitalni sertifikati“

Podesite sinhronizaciju uzmedju Eurofakture i vaše online prodavnice

Razmena podataka je omogućena za sledeće platforme:
Shopify
WooCommerce
Magento
Prestashop
Opencart
i ostale (za više informacija kontaktirajte korisničku podršku)

Da biste aktivirali platformu, potrebno je pripremiti informacije koje zavise od platforme koju odaberete.
(Možete pogledati klikom na određenu platformu)

Možemo veoma lako da sinhronizujemo:
„Podešavanja/Podešavanja kompanije/internet trgovina”

Prenos podataka iz Eurofakture u web prodavnicu omogućava praćenje statusa rezervisanih zaliha, tako da kada kupac naruči, status rezervisanih zaliha će se smanjiti. Koji status zaliha će biti prenet u web
prodavnicu zavisi od izbora metoda sinhronizacije zaliha.


Korisničko uputstvo, odobreno od strane Poreske uprave, za ESIR eRacWeb1, možete preuzeti iz date datoteke.

Više o našem preduzeću možete pogledati na našem sajtu na adresi: https://eurofaktura.rs/efrs

Za sva dodatna objašnjenja pogledajte celokupno uputstvo za određeni modul/funkcionalnost ili kontaktirajte korisničku podršku.